Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe

Jak smakują płatki drożdżowe?

Mają dość intensywny drożdżowy zapach, dlatego dość długo nie mogłem się przekonać żeby ich spróbować. Jednak po spróbowaniu okazały się całkiem smaczne. Mają delikatnie serowo-słony smak.

Do czego można stosować płatki drożdżowe?

Doskonale nadają się jako zagęszczacz sosów i past kanapkowych. Można je stosować jako przyprawę do zup, np zamiast vegety. Weganie bardzo często używają ich jako zamiennik sera na pizzach i zapiekankach, ponieważ po podgrzaniu wyglądają i smakują jak żółty ser.

Na co zwracać uwagę wybierając płatki drożdżowe?

Przede wszystkim ważny jest skład. Najlepsze płatki są bez żadnych dodatków, tj głównie pszenicy i soli. Jest to przy okazji podstawowy warunek dla osób na diecie bezglutenowej. Warto wybierać też płatki z certyfikatem ekologicznym. Takie drożdże są karmione ekologiczną melasą z trzciny cukrowej zamiast zwykłym białym cukrem.

Czy drożdże suszone to są płatki drożdżowe?

Nie! To zupełnie inne produkty nie można ich stosować jako zamiennik, suszone drożdże są nadal aktywne i nie można ich spożywać w dużej ilości. Płatki drożdżowe muszą być nieaktywne, to podstawowy warunek. Drożdże suszone i piekarskie to inny produkt. Szukaj nieaktywnych płatków drożdżowych, takie nie będą fermentować w twoim żołądku.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *