Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu wyglądowi. Drzewa z gatunku nanercza zachodniego w naturalnych warunkach występują w krajach Ameryki Południowej (głównie w Brazylii), skąd importowane są na inne kontynenty, w tym do Europy.

Właściwości lecznicze orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca odznaczają się delikatnym, słodkim smakiem i są bardziej miękkie od orzechów laskowych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także dużo białka i witamin: A, D. E. Dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego orzechy nerkowca zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej. Mogą również chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2., ponieważ stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśniowe i w ten sposób poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Ponadto orzechy nerkowca powinny znaleźć się diecie diabetyków, ponieważ ich indeks glikemiczny wynosi 15. Zalecane są także w profilaktyce nowotworów, gdyż zawierają przeciwutleniacze.

Zastosowanie orzechów nerkowca w kuchni

Orzech nerkowca – surowe, solone albo prażone – stanowią znakomitą, zdrową przekąskę. Starte mogą być używane jako dodatek do sałatek oraz egzotycznych dań kuchni indyjskiej i chińskiej. Nerkowce, uwagi na swój słodkawy smak, są również znakomitym dopełnieniem deserów i dodatkiem do porannego musli albo jogurtu. Używa się ich także w produkcji batoników energetycznych. Nowością jest naturalne masło orzechowe z nerkowca, które – o ile przy jego wyrobie nie zastosowano konserwantów ani sztucznych dodatków – ma takie same właściwości co orzechy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *