Kamień winny

Kamień winny

Kamień winny powstaje jako produkt uboczny w procesie fermentacji winogron. Ma postać białego proszku i szereg zalet, które już dawno docenili piekarze i cukiernicy. Jednak nie tylko oni mogą stosować kamień winny.

Do wyrobu słodkości

Dzięki swoim spulchniającym właściwościom kwaśny winian potasu często jest składnikiem proszku do pieczenia. Używany jest także do usztywniania piany z białek, a także do produkcji:

  • cukierków
  • bez sufletów
  • lizaków
  • słodkich kremów
  • lukru.

Wszystko dzięki temu, że hamuje krystalizację cukru.

Do oczyszczania organizmu

Wodorowinianem potasu powinny się zainteresować także osoby palące papierosy, gdyż przy użyciu tego środka będą miały szansę zerwać z nałogiem i oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Wystarczy codziennie dodawać łyżeczkę kwaśnego winianu potasu do szklanki soku pomarańczowego i pić przez 30 dni.

Do uśmierzania bólu

Kamień winny zawiera wiele magnezu, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu bólów artretycznych. Należy do codziennej, gorącej kąpieli dodawać 2 łyżki proszku wymieszanymi z 3 łyżkami soli Epsom i wygrzewać się w wannie 30 – 40 minut.

Do leczenia infekcji

Kwaśny winian potasu pomoże również osobom borykającym się z nawracającymi infekcjami układu moczowego. Dzięki temu, że stabilizuje poziom pH w moczu, łagodzi objawy tej dolegliwości i zapobiega jej nawrotom. Aby się o tym przekonać, należy do szklanki ciepłej wody dodać łyżeczkę kamienia winnego i kilka kropel cytryny, a potem wypić raz albo dwa razy dziennie.

Do obniżania ciśnienia krwi

Jeśli przyczyną nadciśnienia tętniczego jest niedobór potasu, picie wody z dodatkiem łyżeczki kamienia winnego pomoże w uregulowaniu poziomu tego pierwiastka w organizmie. Przed zastosowaniem takiej kuracji warto jednak skonsultować się z lekarzem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *