Cukier kokosowy

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy uzyskuje się, nacinając kwiatostany palmy kokosowej i zbierając do bambusowego naczynia spływający z nich słodki, gęsty sok. Następnie naczynie odstawia się na jakiś czas, by z soku odparowała woda. W ten sposób powstaje jasnobrązowy syrop o gęstej konsystencji, który jest podgrzewany aż do uzyskania sypkiej postaci.

Właściwości cukru kokosowego

Cukier kokosowy ma jasną barwę i delikatny karmelowy, posmak. W zależności od gatunku i wieku drzewa, z którego został pozyskany, zawiera:

  • od 70% do 79% sacharozy
  • od 5% do 9% glukozy
  • od 3% do 9% fruktozy.

Zawiera niewiele mniej kalorii niż tradycyjny, biały cukier, więc wprowadzenie go do diety odchudzającej nie da zauważalnych efektów. Ale za to jest bardziej odpowiedni dla diabetyków niż jakikolwiek inny rodzaj cukru, gdyż ma niski indeks glikemiczny wynoszący 35. Dla porównania IG cukru białego jest niemal dwukrotnie wyższy i wynosi 68.

Zastosowanie cukru kokosowego w kuchni

Cukier kokosowy jest najczęściej używany jako:

  • słodzik do herbaty i kawy
  • dodatek do ciast i babeczek
  • substancja słodząca dodawana do domowych deserów i musli
  • składnik batonów energetycznych i napojów proteinowych
  • posypka do lodów
  • składnik słodkich sosów
  • dodatek do dań wytrawnych i pikantnych, aby „przełamać” ich smak.

Użycie w pomieszczeniu

Cukier z kwiatów kokosa doskonale sprawdza się także jako odświeżacz powietrza, ponieważ ma intensywny, egzotyczny zapach. Wystarczy wsypać trochę cukru kokosowego do ceramicznego naczynia, np. kominka do olejków zapachowych, i podgrzewać przez kilka minut. Wówczas w mieszkaniu zacznie się unosić kokosowo-karmelowy aromat.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *